lördag 30 augusti 2008

”Bära” – En enkel tygkasse






En stadig tygkasse är alltid bra att ha. När man handlar, att stoppa sickningen i på tåget, för träningskläderna –you name it. Här är en enkel beskrivning som ger stort utrymme för egna idéer och modifieringar.

Material:
Något kraftigare bomullstyg eller canvas
Tråd

Gör så här:
Botten
Klipp ut ett tygstycke som är 90*45 cm. Vik på mitten så att kortsidorna möts. Sy med raksöm längs kanterna. Sick-sacka kanterna på långsidan.

Sick-sacka även runt kanten på påsens öppning. Fålla öppningen genom att vika ner ca 2,5 cm och sy med raksöm.

För att göra en botten på kassen så syr man helt enkelt av hörnen. Nåla fast de båda hörnen så att sidsömmarna hamnar rakt över varandra. Gör en markering ca 7 cm ner från spetsen på hörnen. Sy med raksöm längs med markeringen och fäst ordentligt i kanterna. Om man vill kan man klippa bort den lilla triangel som bildas och sedan sick-sacka samman sömsmånen.

Handtagen
Jag föredrar att ha vanliga, korta handtag på mina kassar eftersom de ofta följer med mig till affären, men det går så klart att anpassa efter tycke och smak.

Nedan följer vad jag tycker är det enklaste sättet att göra handtag, men om det är snött att få tyget att räcka till, kan man klippa till smalare remsor som man syr ihop räta mot räta och sedan vränger. Men jag brukar få slita väldigt för att lyckas med mina vrängningar och har därför övergått till att göra på nedanstående sätt istället.

Klipp till remsor som är ca 12 cm breda och 50 cm långa. Vik remsorna på mitten, aviga mot aviga och långsida mot långsida. Stryk så att du får ett tydligt veck i tyget. Vik upp remsorna igen och vik istället in långsidorna mot det strukna vecket. Vik still sist ihop handtagen längs mittenvecket igen så att du nu har handtag som är fyrdubbelt vikta (och som borde vara ca 3 cm breda). Stryk igen så att de lättare ”håller formen”. Sy med raksöm längs långsidorna. Tänk på att börja från samma håll för att undvika fula vecka. Kontrollera att handtagen är lika långa, justera längden om det behövs. Sick-sacka sedan kortändarna så att de inte går upp.

Montering
Märk ut ungefär var du vill ha handtagen på kassen. Justera så att änden på handtaget är kant i kant med underkanten på öppningens fåll. För att handtagen skall hålla för påfrestningarna så fästs de genom att man syr i ett kryss. Jag brukar även köra lite fram och tillbaka för att fästa handtagen ordentligt. Om man är bättre på att backa och att sy i exakt samma spår än vad jag är, kan man sy kryssen med en avvikande färg så att det blir en kontraststickning av det hela. När handtagen är på plats är det bara att vränga kassen och börja använda den!


Variationer:

Långa handtag, handtag i kontrasterande färger, fickor på insidan eller utsidan, öppning som går att stänga med lock, slejf, dragkedja, knappar etc

fredag 22 augusti 2008

"Samla" - En enkel upphängning

Här kommer ett enkelt tips på hur man kan göra en enkel stropp för att kunna hänga upp saker. Jag kom på det hela när jag höll på att organisera mitt städskåp (vilket verkar vara ett ganska stort projekt, men som har lett till en hel del nya innovationer…). Jag ville kunna gömma undan sopskyffeln och eftersom golvet var fullt återstod alltså att hänga upp den. Kroken som fanns i mitt städskåp lämpade dig dock inte alls för detta ändamål. Och då dök denna lilla anordning upp. Görs på mindre än 10 minuter och har flera användningsområden.





Här är skyffeln på plats.



Principen är enkel – ett band med en ögla i varje ände. Den övre öglan träs genom den nedre, så att en löpande ögla skapas runt det man vill hänga upp, - sopskyffel, sladdar, hinkar, etc. Längden på bandet styrs av vad det är man skall hänga upp. Du får helt enkelt testa dig fram för att hitta rätt längd.


Så här funkar den:

Trä den vänstra (kallad den övre) öglan genom den högra. Dra åt!

Gör så här:
Mät upp en lagom lång bit band (kantband, snedslå, fållad tygremsa eller vad du har hemma) och lägg till dryga 15 -18 cm för att bandet skall räcka till de båda öglorna. Den översta öglan kommer vara den som hänger på själva kroken och kan justeras i storlek och längd efter kroken. Den nedre öglan behöver bara rymma själva bandet.

Vik bandet så att en ögla bildas. Se till att änden hamnar på avigsidan av bandet. Sick-sacka tvärsöver bandet på rätsidan så att änden fästs ordentligt. Gör en likadan ögla (eller mindre/större) i andra änden av bandet.

Sen är det bara att hänga vad det än är som behöver hängas upp!