lördag 20 september 2008

Att klä om ett containerfynd


Tyvärr har jag ingen riktig "före"bild på mina köksstolar. När jag hämtade dessa stolar från det gemensamma soprummet vid min förra lägenhet var de träfärgade och hade det beiga-blommiga tyget på både sits och rygg. Den förra ägaren hade även rökt en hel del vilket både färgat och "luktat" av sig på tyget. Trots detta kunde jag se potentialen i dessa stolar. Delvis förmodligen eftersom jag led en ganska påtaglig stolsbrist.


Material
Sandpapper, 2 st grovlekar (jag använde P80 (grovt) och P120 (ngt finare))
lackfärg
penslar
snyggt tyg ca 50*140 cm
Häftpistol
Tjock vadd
Tunt skumgummi (diskställsunderlägg)

Men hur gjorde jag då?
Ja, det är egentligen inte så svårt, det tar mest bara tid. Eftersom jag ville både måla och klä om stolarna, började jag med att skruva isär stolarna så mycket som det gick. Stolsdyna, ryggdyna och även stabiliseringsringen för benen togs bort. Lägg alla skurvar, beslag och liknande i en burk som du märker, så försvinner de inte (var nödvändigt för mig eftersom jag flyttade mitt i renoveringen).

Slipning
Eftersom stolarna var lackade, var jag tvungen att först slipa bort lacken så att färgen kunde fästa. Jag använde både ett grövre och ett finare sandpapper för att få bästa resultat. Tänk dock på att inte ta för grovt, då de kan ge repor i själva träet som är svåra att slipa ner i nästa steg. Men det är skönt att ta det värsta lagret med ett grövre papper eftersom det fina sandpappret gärna sätts igen fort. Stå utomhus och gör det här! Dammet letar sig in överallt och är ett helvete att få bort! Själv använde jag balkongen med stor framgång.

Målning
Stolarna är målade med Becker's svanenmärkta och vattenbaserade lackfärg. En 1/2-liter kostar ca 100 kr och räckte gott till stolarna och en liten hylla. Jag rekommenderar verkligen att använda vattenbaserad färg även om den är några kronor dyrare, ingen jobbig lukt och penseln görs lätt ren i vanligt vatten. Bra för både dig och miljön! Jag tror att jag målade stolarna 3 ggr.

Omklädning
Jag valde även att ta bort det gamla tyget och även den gamla stoppningen, på grund av röklukt. Är stolarna någorlunda fräscha spar man dock mycket tid på att bara lägga det nya tyget ovanpå det gamla.

Tyget är gamla gardinkappor som jag köpte för 40 kr på erikshjälpen. Stoppningen utgörs av ca 2 cm tjock vadd. På dynan ligger den i 4 lager. Provsitt för att hitta rätt antal lager! Över vadden ligger ett tunt skumgummilager (diskställsunderlägg) för att förhindra att vadden korvar sig och lägger sig i antingen fram- eller bakkant.
Börja med att klippa ut vadden. Klipp den något mindre än stolsdynan, iaf det översta laget. Klipp även till tyget, men lägg till ca 5 cm sömsmån. Sick-sacka kanterna.


Lägg vadden på träbottnen och diskställsunderlägget överst. Vänd upp och ner på stolsdynan och häfta fast skumgummit. Lägg dynan på tyget och börja med att vika in "hörnen" och häfta fast dessa. Sträck tyget hela tiden. Ryggplattan är försedd med ett lager vadd på framsidan och bara skumgummi på baksidan. Här blir det ju inte samma belastning som på sitsen.

fredag 19 september 2008

"Hänga" - Smyckesträd i ståltråd






Detta träd fanns ett tag i min hjärna innan det realiserades. Inspirationen kom från IKEA som hade ett liknande träd, men i en förskräcklig gul färg! Så det gick ju inte att köpa, alltså formades idén på att träd i ståltråd. Och när jag gick en helgkurs i luffarslöjd kom även tillfället.

Här följer en beskrivning av hur jag gjorde.

Material:
6 st 60 cm långa trådar, ca 2 mm tjock ståltråd, mjukglödgad till stommen
Bindtråd, 0,5 mm, om man vill i olika färger

Foten
Samla alla trådarna till stommen i en bunt. Se till att den är jämn i ena änden = foten. Börja med att fästa Bindtråden lite drygt 10 cm in på bunten. Detta görs enklast genom att stoppa in änden på bindtråden mellan de grövre trådarna och sedan linda 5-10 varv, hårt. När detta är gjort vänder man på bunten så att den korta änden kommer uppåt. Böj de 10 cm långa pinnarna utåt, men inte helt platt, se bilden.

För att skapa stabilitet måste denna fot lindas. Jag valde att låta stommens trådar framträda för att få en liten känsla av trädrötter. När man har lindat foten, minst 4-5 cm, fäster man tråden (bara snurra den något extra varv runt en av stomtrådarna och klipp av, nyp till tråden ordentligt med en tång) och vänder stammen uppåt. För att inte repa underlaget böjde snurrade jag de yttersta spetsarna på foten ett varv.

Stammen
Att göra stammen innebär egentligen att bara linda, linda, linda och linda. Tätt, hårt och noggrant. Stammen på mitt träd är 23 cm hög, men för att avgöra hur hög din stam bör vara, så är det enklaste att helt enkelt kolla hur långa dina halsband är.

Kronan
När stammen är tillräckligt hög är det dags att ge sig på kronan. Böj ut grenarna åt sidorna, denna gång gör det inget om du böjer dem ganska platt, d.v.s. i 90° vinkel. Stabilisera det hela genom att linda på samma sätt som på foten, men endast 2-3 cm denna gång. Klipp av och fäst tråden.

Nu ska själva grenarna formas till. Jag började med att rulla in spetsarna några varv, dels för att det ser snyggt ut, dels för att minska risken för otrevliga olyckor. Men för att halsbanden skall hänga riktigt bra, krävs att grenarna får lite oregelbunden form. Jag använde en 2 cm tjock pinne som jag rullade grenarna runt eller böjde dem mot för att få lite olika funktion och form. Ytterspetsen kan även utformas på olika ”krokliknande” sätt så att man kan hänga armband, ringar eller örhängen på dem.

"Förvara" - Mera utrymme i Garderoben



Denna gång vill jag visa lite hur man kan skapa mer utrymme i garderoben utan att sätta in nya hyllor. Även denna gång var det städskåpet som behövde organiseras upp med alla trasor, kassar och annat som man kan behöva. Inspirationen kommer från Ikea, men deras variant var alldeles för bred för min dörr. Och så ville jag ha andra och fler fickor. Tyget kommer dock från Ikea och den uppmärksamme läsaren känner igen det från min fina tygkasse. Förvaringen hängs på insidan dörren, men har man hyllor i garderoben funkar det inte. Då får den hänga på utsidan!


Material:

Lagom stort, slitstarkt bomullstyg

Karborreband, där ena delen är klistrig och kan sättas fast på hårda underlag (finns på Clas Ohlson)


Så här gjorde jag:

Mät dörren som du vill att tyget ska täcka. Klipp sedan ut en bit som är något kortare och något smalare. Exakt hur mycket kortare och smalare är en smaksak och beror även på placering av stängningsmekanism, handtag och liknande.


När tyget är tillklippt, lägg ut det (bakstycket) och placera sedan de olika sakerna som ska förvaras. Fundera över vilken typ av fickor och hur stora de ska vara. Gör en skiss ock skriv upp vilka mått som gäller. Den stora mittfickan är en bälgficka, för att kunna rymma tvättsvampar och andra skrymmande saker.


Sick-sacka runt hela bakstycket och fålla kanterna, förutom nederkanten. Denna nederkant kan förtjänstfullt döljas när bottenfickan sys fast. Men först ska kardborreband sys fast nån cm ovanför nederkanten. Tänk då på att sy fast den del som saknar klister på baksidan...


Sy därefter på bottenfickan och det övriga fickorna. Testa hela tiden efterhand så att fickorna blir tillräckligt stora. I fållen längs övre kanten sys 2-3 knapphål (ju bredare dörrförvaring, ju fler knapphål).


När allt är fastsytt är det dags att spika fast några småkrokar i garderobsdörren, trä in dem i knapphålen och hänga upp förvaringen. Se till så att den hänger slätt och rakt och markera sedan ut var andra delen av kardborrebandet skall fästas (den klistriga delen alltså). Sätt dit, tryck fast dörrförvaringen, fyll med saker, ta ett steg tillbaka och beundra ditt verk!


Om tyget vill krulla sig i kanterna kan man sy en kanal längst ner och/eller mitt på och trä i en blompinne avsågad till lämplig längd.